Nico De Clerck

Idyll

Nico Declerck behaalde bij Stanislas Deriemaeker en Joris Verdin aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen het Hoger Diploma orgel naast Eerste Prijzen en Onderscheidingen in verschillende andere disciplines. 

Hij volgde Masterclasses bij o.a. Marie-Claire Alain, Bernard Foccroulle, Daniel Roth, Harald Vogel, Jos Van Immerseel én privaatles bij Guy Bovet in Zwitserland.

Hij speelde orgel en harmonium bij diverse orkesten en ensembles onder leiding van dirigenten als Heinrich Schiff, Philip Herreweghe, Silvio Varviso, Eliahu Inbal en Neville Marriner.

Daarnaast trad hij ook op als solist. In het bijzonder als harmoniumspeler heeft hij een sterke reputatie opgebouwd. Zo speelde hij een harmoniumrecital in het prestigieuze Orgelpark te Amsterdam. Zijn harmoniumcd Les Cloches du Soir, uitgebracht door de Harmoniumvereniging Nederland, is volledig uitverkocht.

Ook als begeleider wordt hij veel gevraagd. Zo begeleidde hij het koor van de Nationale Reisopera in Enschede (NL), het Vlaams Radio Koor, het koor van Opera Vlaanderen, het Octopus kamerkoor en le Petit Sablon uit Brussel.

Tot 2005 was hij voorstellingsleider bij de Bayreuther Festspiele (D) waar hij kon samenwerken met dirigenten als Pierre Boulez, Christian Thielemann en Andrew Davis en regisseurs als Christian Schlingensief en Keith Warner.

Momenteel is hij werkzaam als voorstellingsleider bij Opera Vlaanderen, als organist-titularis van het historische Jean Le Royer/Potvlieghe-orgel te Turnhout en als co-organist-titularis van de St.-Katharinakerk te Hoogstraten.

In 2010 was hij op tournee met het Ictus Ensemble en Rosas doorheen Europa en Japan. Bovendien was hij ook actief tijdens de Operadagen Rotterdam en het Opera Festival Miskolc (H). In 2011 werkte hij mee aan het Edinburgh International Festival.

 In 2012 was er een kleine tournee doorheen België, Nederland en Italië met het Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe. Ook realiseerde hij een CD samen met de Duitse jazzorganiste Barbara Dennerlein op vier Turnhoutse orgels.

 In 2013 creëerde hij de harmoniumpartij voor Jan Fabre's The Tragedy of a Friendship, a Hommage to Richard Wagner. In 2014 was hij verantwoordelijk voor de renovatie van het monumentale Pels-orgel in Hoogstraten. Bovendien mocht hij als organist mee de begrafenis van Koningin Fabiola opluisteren. In 2015 bracht hij samen met Marcel Ponseele, barokhobo, een nieuwe cd uit in Turnhout. En begin 2016 lanceerde hij de nieuwe orgelradio www.orgelradio.eu met meer dan 70.000 luisteraars in 133 landen.

Daarnaast is hij stichtend lid en artistiek manager van de vzw octave te Turnhout, van Mixtuur te Hoogstraten, voorzitter van de Gulden Vliesstichting, artistic producer bij het opnamebedrijf Men of Mars (www.menofmars.be) en redacteur bij het Vlaamse tijdschrift Orgelkunst.